• Being a mom

    Vlog Episode 1: Perdana! Kita Berdua Mau Memperkenalkan Diri Dulu Yaa..

    Hallo teman – teman, baru – baru ini gw dan teman gw Pandora memulai Vlog di Youtube. Account kita diberi judul “Our Doctor’s Diary”. Di sini kita bakal cerita tentang kehidupan kita dari mulai kuliah kedokteran sampai saat ini kita sedang menjalani program residensi (gw di occupational medicine-Arbeitsmedizin dan Pandora yg sedang traning jadi GP/general practitioner di Allgemeinmedizin). Mudah-mudahan video – video kita ini bisa berguna dan enak diliat. Tapi berhubung kita berdua ini bener-bener amatir, kita ga akan repot-repot edit video – video kita. Basically, our videos are just our chitchats! Have fun and see you on Youtube! Don’t forget to like and subscribe our channel 🙂 Love, Andina

  • Being a mom

    Vlog Episode 3: Jaga Malam Pertama Andina! Pilih yang Mana: Uniklinik atau RS Pelayanan untuk Residensi?

    Kali ini giliran Andina yang cerita tentang pengalaman dia waktu jaga malam pertama di Medizinische Hochschule Hannover. Terus kita juga ngejelasin, apa sih bedanya residensi di RS universitas (Uniklinik), residensi di rumah sakit pelayanan atau residensi di tempat praktek dokter. Mudah-mudahan bermanfaat buat teman – teman dan kolega dari Indonesia yang berpikir untuk residensi di Jerman ya! Have fun watching and stay tuned! Kalau ada yang masih mau ditanyain, jangan ragu untuk ngehubungi kita yaa! Facebook: Our Doctor’s Diary Instagram: Our_Doctors_Diary

  • Being a mom

    Vlog Episode 2: Our First Day of Work at a German Hospital

    Akhirnya setelah pause lamaa sejak video perdana kita tahun lalu, kita bisa lagi upload video baru. Kali ini kita mau bercerita tentang pengalaman kita di hari – hari pertama kerja di rumah sakit. Have fun and stay tuned! If you have any questions about medical study in Germany or anything about living in Germany, please don’t hesitate to contact us! Either through the comment box, Email or Instagram. See you! Love Pandora & Andina Email: kafeezeit.ndona@gmail.com Instagram: our_doctors_diary Website: www.momsdiary.de

  • Being a mom,  Being an MD,  Thoughts

    It’s Okay Not to Be Okay (English Version)

    Indonesian version please click here. I am very honored to get good responses on my last posting about mental health in the occasion of world mental health day a couple days ago. My non-Indonesian speaking friends have been asking me, why I only wrote my last post in Indonesian. Since I also want to share my story with my non-Indonesian speaking friends and readers, here it is 🙂 A lot of friends inspired me to write down my very personal experience with burn out and how I finally decided to get a psychotherapy in Germany. Before I begin, I must warn you that this post will be pretty long. But…

  • Being an MD,  Life story,  Post in Indonesian,  Thoughts

    It’s Okay Not To Be Okay

    English version please click here. Karena ternyata banyak yang merespons post terakhir saya tentang kesehatan mental beberapa hari lalu, saya jadi pengen berbagi tentang pengalaman bagaimana akhirnya saya memutuskan untuk menjalani psikoterapi dengan seorang psikolog di Jerman. Karena postingan ini akan panjang, saya akan bagi ke dalam beberapa bagian: Apa sebenarnya definisi „burn out“ dan pengalaman pribadi saya mengalami „burn out“. Bagaimana prosedur terbaik untuk mendapatkan terapi yang tepat, khususnya untuk teman – teman di negara Jerman. Prosedur pendukung di tempat kerja pasca psikoterapi: rekomendasi saya terkait dengan profesi saya sebagai dokter kesehatan tenaga kerja. Keinginan untuk menulis tentang hal ini sebenarnya sudah terpendam lama, karena banyak teman atau kenalan…

  • Being an MD

    A Piece of Thought on World Mental Health Day

    I remember exactly that this time around two years ago I was struggling with a burn out and a depressive episode. Being a physician myself I saw these cases almost daily. Until I experienced it on my own, I actually never realized what kind of impacts this disease has over someone, his/her life and his/her surroundings.   One of the best decisions I have made in my life was to pick up the phone and reach out for a professional help.    I took a time out, had a structured conversation with a psychotherapist, spoke out and phrased all of the disturbing factors.    The most important of all was…

  • Being a mom,  Travel

    Mommy’s First Solo Flight With Baby

    Ladies and gentlemen.. I am so proud of myself for flying solo to Geneva – Switzerland with our 9-months baby! 👏🏽 Although it wasn’t a long haul flight, the challenge was real because the flight included a layover in Zürich for only 30 minutes! I think a parent doesn’t like to fly alone with a baby, because you know .. a thousand of reasons. I researched the internet already weeks before the D-Day, found some useful stuff but didn’t really find some practical tips for „how to pack the cabin luggage and survive a crawling-hyperactive baby“. What kind of bag should I bring? What kind of clothes should I wear?…

  • Being a mom

    Kursus untuk Mama dan Bayi

    For english post please click here. Berhubung ada beberapa teman yang bertanya apa aja kegiatan saya sehari – hari sejak ada bayi, kali ini saya mau bercerita tentang beberapa kursus bersama bayi yang saya ikuti di sini. Saya ini orangnya bosenan, gak suka kalau kesepian dan gak suka tinggal di rumah lama – lama. Di lain sisi tapi saya juga pemalas. Kalau gak ada aktivitas sehari – hari yang terstruktur, dijamin saya akan cuma goler – goleran di atas sofa sambil baca buku atau browsing internet. Karena itu saya langsung daftar beberapa kursus bersama bayi begitu masa puerperium/nifas saya berakhir (kurang lebih 6 minggu setelah melahirkan). Sejak itu kami jadi…

  • Being a mom

    Mommy and Baby during the Week

    For the same post in Indonesian, please click here. Since there have been some friends asking me about my daily activities with baby, this time I want to tell you about some courses with baby that I have been doing. It’s safe to say that I’m a rather active person. I don’t like to stay at home over a longer period and getting lonely. I don’t really like the house-cleaning program or cooking (I still do the chores of course, but not with passion). On the other side I am also lazy. If I don’t get myself a structured daily program, the chance is pretty high that I will just…

  • Being a mom,  Travel

    Baby on Trip: Visiting Our Happy Place in Italy

    There are so many good places in earth, uncounted ones we haven’t seen yet. But this one place seems to lure us every year. This specific place which seems never out of date. It is the Garda lake in Italy. We’ve been here once a year since we live in Bavaria. We spent our very first time in the eastern coast of the vast lake, mainly in Brenzone sul Garda. It was nice, since we stayed in a hotel which had its own beach. That time we hiked the Monte Baldo and drove up and down the eastern coast for about 5 days. The cities were very nice, some of…